• Cand e necesara o investigatie 3D?

Investigatia radiologica 3 D este indispensabila in elaborarea unui diagnostic corect si complet. Atunci cand medicul stomatolog trebuie sa completeze examenul clinic cu  o radiografie, poate  apela la o solutie de diagnostic moderna si extrem de precisa cum este CBCT-ul.  Computertomograful 3D se utilizeaza cu predilectie in elaborarea planurilor de tratament ce vizeaza lucrari protetice pe implanturi dentare,in evaluarea infectiilor periapicale, in diagnosticul ortodontic in vederea redresarii dintilor inclusi dar si in endodontie pentru evaluarea numarului si al traiectului canalelor radiculare.

  • Cat dureaza o scanare 3D?

In functie de marimea zonei ce trebuie investigata cu un computer tomograf, durata  investigatiei variaza. Astfel, pentru verificarea unui sector restrans, spre exemplu in cazul tratamentelor endodontice, atat in identificarea initiala a numarului de canale si a formei lor, precum si pentru verificarea post-tratament a acuratetei obturarii canalelor, timpul de realizare este de pina in 10 secunde.

In cazul in care sunt vizate pentru  diagnostic ambele arcade dentare, in vederea elaborarii unui plan de tratament complex, in special tratamentele pe implanturi dentare, timpul  de colectare a informatiilor digitale de catre CBCT este de 19 secunde.

  • Ce trebuie sa stiu inainte de a face o investigatie cu un computer tomograf ?

Trebuie cunoscut faptul ca aceasta investigatie nu se poate realiza femeilor insarcinate. In general, in perioada de sarcina este contraindicata expunerea la radiatie X. CT-ul , fiind un generator de radiatie X  se  supune acelorasi restrictii ca orice alt aparat de radiodiagnostic. Prin urmare, ca si regula generala, pacientele insarcinate trebuie sa informeze personalul medical privind si sa refuze expunerea.

  • Care este doza de radiatie pe care o primesc?

Contrar asteptarilor, o investigatie tridimensionala, utilizand  Low Dose Technology la SmileScan nu expune pacientul la o doza mai mare decat cea necesara pentru realizarea unei radiografii panoramice digitale. Trebuie avut in vedere faptul ca, odata cu evolutia tehnologica si realizarea radiografiilor panoramice digitale, in ultimii ani , doza necesara acestui tip de radiografie a fost redusa de aproape  10 ori, senzorul digital fiind  de  peste 10 ori mai sensibil la radiatie X decat filmul clasic de celuloid.

  • Cum primesc investigatia ?

Pacientul primeste rezultatul sub forma unui CD ce contine  toate imaginile colectate in cursul ivestigatiei, inclusiv platforma software pentru vizualizare. In cazul in care pacientul dispune de o adresa de email, acesta primeste un link de une poate descarca pe PC toate datele  pentru analiza ulterioara.

  • Cat costa investigatia ?

 Tarifele pentru investigatia 3D  sunt corelate cu marimea volumului ce urmeaza sa fie investigat. Toate aceste detalii sunt disponibile in pagina “Tarife”.